A mixed-use match made with a dose of architectural tension with expressive cantilever highlighting each use to the eye.

The architectural response for 12 Nexus Court required a solution that responded to its immediate context and the mix of uses above grade.

Our approach was to develop a dynamic form that is viewed from all four sides, so a symmetry is possible to consider to some extent, whilst a continual movement in the architectural language is necessary given the buildings location next to the 100km/h Monash Freeway.

We separated the uses to the building with the carpark levels providing a distinctive architectural language, whilst the office component provides a different language.

These two architectural uses are separated by a transition, (or sandwich) floor that allows for a slight setback in form to break up the singular architectural mass. A singular architectural footprint becomes 3 separate forms.

A triangular insertion at human level is applied and rotated through the lower form to provide a response to its Nexus Court frontage, and to the human scale of the approaching cars and pedestrians. This feature insertion only applies to the Nexus Court side of the building, clearly indicates the main entry and acts as a humanising podium type form.

An overlay of horizontality and permeability is applied to the architecture of the carpark levels whilst the office levels are treated with a similar horizontal language as well as the required vertical lines that glazing provides. 

The upper levels of office are perceived as a crystalline form that is punctuated with darker elements of insulated spandrel glass that provides a thermal comfort response to the occupants of the building. This element specifically responds to immediate context of the adjacent 10 Nexus Court.

yah
  • Please enter your details for full access to our downloadable content