A creative workplace design solution that allows the company’s unique culture to truly shine. Workspace innovation and collaboration underpin an inspirational yet functional workplace design.

Deswik is a global consulting and technology company focused on delivering innovative technical solutions for the mining industry. With their dynamic team relocating to a new tenancy in the Brisbane CBD, Gray Puksand was engaged to design their future 2,860m2 three level workspace. Deswik saw the move as an opportunity to reimagine how their spaces could better support innovation and collaboration within their software development teams.

Gray Puksand worked closely with Deswik from the outset to understand the company’s unique culture, aspirations and functional requirements.

Design lead, Jaime Muller stated, “there was a balanced need for focused, quiet work and a strong desire for a vibrant, connected culture. The majority of Deswik’s team are geological engineers and software engineers; the nature of their work is incredibly complex and individual. While they may come together for team collaboration and product development, the bulk of their work requires quiet and focus.”

The inclusion of team sprint spaces, short stand up zones and intimate team collaboration pods support focused work zones on all levels. These architectural elements provide opportunities for knowledge sharing and ideas generation that were not possible at the company’s previous office site.

High energy, collaborative functions are clustered around a newly integrated stair element to activate this connection. This zone has been treated with more visual stimulation than the focused work zones to offer cues for interaction and collaboration. The intertenancy staircase that vertically connects all three levels of the workplace is another significant element of the design.

Jaime continued, “Deswik enjoyed an already dynamic and connected culture and splitting the team across three levels when they had been used to one single level was a potential threat to that connectedness. Gray Puksand knew that the inter-tenancy stair was critical in promoting this connectedness in the vertical.” Deswik’s genuine commitment to connection and community is further brought to life through an 320m2 dynamic social zone with a functioning bar, games zone, kitchen and dining spaces. This was positioned in the middle level, directly connected to the inter-tenancy stair, allowing teams to travel just one level from below and above to enjoy social or informal team collaboration time.

For more details and images please see our project page on Deswik.